1 0 3000 0 300 120 30 https://biancadobrescu.ro 960 0

Revederea

– De data asta chiar ți-ai prins urechile, încep să dialoghez. – Ți-am spus că dacă nu plătești pentru un serviciu, tu ești produsul. Mi-a spus. El și majoritatea celor pe care i-am intervievat în ultimii ani. Astăzi se vinde […]

De data asta chiar ți-ai prins urechile, încep să dialoghez.
Ți-am spus că dacă nu plătești pentru un serviciu, tu ești produsul.
Mi-a spus. El și majoritatea celor pe care i-am intervievat în ultimii ani.
Astăzi se vinde nemurire pe Internet. Prețuri pe toate buzunarele, calitate garantată. Profiturile companiilor din IT cresc pe repede înainte. Departamentele de HR se preocupă de atragerea cât mai multor scriitori care să te învețe pe dinafară și să te proiecteze cu exactitate în viitor. Suntem în 2042 și, învățăm bucurie, tristețe sau fericire, în nanosecunde, de pe Wikipedia. Comunicăm de la distanță, prin holograme, și suntem mai singuri ca niciodată.
E 20 aprilie, iar eu și Mark ne întâlnim după 20 de ani. M-a sunat disperat, convins că a făcut o descoperire uluitoare. Era una din duminicile alea pe care și le petrece pierdut pe dark web, când a dat de-o librărie atipică.
– Sunt aici aproape zece miliarde de cărți, iar fiecare carte e practic o biografie, îmi explică cu un aer grav.
– Aparent, circa un miliard de persoane și-au câștigat, cumva, libertatea, îi zâmbesc eu. Dar nu pare că înțelege.
– Iar tu lipsești cu desăvârșire. Cu toate astea te-am regăsit sub profilul altcuiva, 9592_SofiaJ. Fișierul cuprinde, totuși înregistrări până acum 25 de ani, iar după ți s-a dus urma.
– Spune-mi mai bine cum ai aflat de Sofia.
– Mă sperii, zău. În biografia mea apari pe foarte multe pagini. Chiar înainte să mi te prezinți, pe șleau: A. Și te-au notat, uite aici, inițial Sofia J. Pe referința asta poți da click, așa, și ajungem la volumul tău. „O activistă culturală. În timpul liber îi salva pe cei din jur de ei însiși și milita pentru drepturile animalelor. Într-una din zile, pierdută prin multe rânduri de gânduri, dă nas în nas cu Phill. Mark Phill îi va fi prieten de nădejde ani în șir.” Îți vine să crezi, A.? La tine FIGUREZ. Apar doar aici uite. Doar aici. Și pe urmă se termină. În cartea mea numele tău apare de zeci de mii de ori.
Mark mă lua la rost pentru că abia a figurat în cartea în care mi-era ilustrată viața. Nu-i păsa de faptul că doar existența unei astfel de biografii este o încălcare teribilă a libertății mele ca individ. În lumea în care trăiesc eu, orice faci este monitorizat, consemnat, raportat. De altfel, indexat, în timp real, într-o librărie obscură de pe dark web, pe care știm cu toții cum să o accesăm.
Sunt Anne D. și nu mai cred în nimic. 

Bianca Dobrescu

I am a story teller. A fast one. My job is my playground and I love making puzzles from each story that my clients have. I have a solid background as economic journalist, and I worked for business media institutes in Romania such as Bursa, Business Cover, Forbes, Adevărul, Capital and also New Money. I am equally a reader and a traveler and I get inspiration from all the things I find on the way. (& you can find me on http://redteapr.com)

Fiction
Previous Post
Un șase
Next Post
2019 in Review
0 Comments
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.