1 0 3000 0 300 120 30 https://biancadobrescu.ro 960 0

Dorința

– Care este cel mai bun sfat pe care l-ați primit vreodată? Mă întreabă o tânără proaspăt ieșită de pe băncile facultății, care se vede că și-a făcut temele și mă știe pe dinafară. – Să nu te grăbești, încep […]

– Care este cel mai bun sfat pe care l-ați primit vreodată? Mă întreabă o tânără proaspăt ieșită de pe băncile facultății, care se vede că și-a făcut temele și mă știe pe dinafară.
– Să nu te grăbești, încep eu să dialoghez. Aveam 16 ani și, efectiv, nu știam cum să nu mă grăbesc. Eram însetată să știu cât mai multe, să fac cât mai multe. N-aș fi stat locului o clipă. Nu dormeam nopți la rând să-l devorez pe Ray Bradbury. Parcă lumea întreagă s-ar fi terminat dacă nu-mi potoleam vreo curiozitate sau nu învățam ceva nou. Și totuși, n-am excelat niciodată în ceva anume. Am avut mult prea multe pasiuni. Dar, când arunci o privire în urmă, realizezi că ce contează cu  adevărat este drumul și nu scopul în sine. Dacă mi-aș permite să folosesc o mașinărie a timpului, n-aș schimba absolut nimic. E o lume atât de interesantă, încât să te pasioneze un singur lucru cred că e o sentință mult prea apăsătoare, cu care nu poți să trăiești.
– Și totuși, nu v-ați grăbit cu dorința. Aveți deja 89 de ani și sunteți singura persoană din țară care nu și-a folosit-o. Regulmentul spune că, de la primul contact cu realitatea și până la ultimul, avem dreptul să ne îndeplinim un singur lucru.
– Poate o să-ți pară o prostie, dar ori de câte ori am avut orice durere, nu mi-am potolit-o cu vreo pastilă. M-a urmărit întotdeauna gândul ăsta…Și dacă nu-mi trece, atunci ce-o să mă fac? Mai iau una? Și încă una? Și apoi? Poate și stilul de arte marțiale pe care l-am practicat în școala generală m-a învățat să suport cât mai mult. Poate și circumstanțele. Și atunci, nu m-am supărat niciodată pe cei din jurul meu, ci i-am înțeles. Nici pe mine. Am știut mereu că atât pot ei în momentul ăla, că vor ajunge la versiuni mai bune cu timpul, și nu mi-am dorit ceva anume până acum. Am lăsat lucrurile să curgă. Și mi-a mers bine. Regulile sunt clare: cu cât înaintezi în vârstă, dorința ta poate fi mai mare. De ce să mi-o irosesc pe păpuși, gadgeturi sau excursii?
– Dar nimeni nu vă garantează ziua de mâine.
– Nu mi-au plăcut niciodată ultimatumurile, îi zâmbesc prietenos jurnalistei, care-și continuă, mulțumită, drumul.

Bianca Dobrescu

I am a story teller. A fast one. My job is my playground and I love making puzzles from each story that my clients have. I have a solid background as economic journalist, and I worked for business media institutes in Romania such as Bursa, Business Cover, Forbes, Adevărul, Capital and also New Money. I am equally a reader and a traveler and I get inspiration from all the things I find on the way. (& you can find me on http://redteapr.com)

Fiction
Previous Post
Scanerul
Next Post
Un șase
1 Comment
  • July 15, 2019 at 11:06 am

    Am tras şi noi concluzii din răspunsurile-sfaturi! Tare frumos!

    Reply
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.